Online Randevu

Ortodontik tedaviye başlanmak istendiğinde ortodonti uzmanı neler yapar?

İlk Muayene

İlk randevuda doktorunuz kapsamlı bir ortodontik muayene yapacak, ortodontik tedaviye gerek olup olmadığı şayet gerekli ise ne zaman yapılması gerektiği konusunda size bilgi verecektir. Doktorunuz, tedavinin yaklaşık ne kadar süreceği ve tedavi maliyeti ile ödeme alternatifleri konusunda da sizi bilgilendirecektir.

Ortodontik tedaviye başlamadan önce ağzında hiçbir çürük diş olmamalıdır.

Diş hekiminize tüm dolguları yaptırmış olmanızı, diş taşı temizliğinin yapılmış olmasını fırçalama esnasına dişetlerinizin kanamamasını tavsiye ederiz. Böylece ortodontik muayeneye geldiğinizde vakit kaybetmemiş olursunuz. Çünkü diş telleriniz takıldığında dolgu ve diş taşı temizliği tedaviyi aksatacaktır. Ayrıca ağız hijyeni kötü olan, fırçalamada diş etleri kanayan hastaların dişlerine braketlerin yapıştırılması ya da aparey takılması mümkün olmaz.

Planlama

Ortodontik tedavi için şartlar uygunsa ve siz de böyle bir tedaviyi yaptırmaya karar verdiyseniz, problemin kesin olarak tespit edilebilmesi ve detaylı tedavi planı yapılabilmesi için, bazı kayıtların alınması ve doktorunuz tarafından incelenmesi gerekmektedir.

Bu kayıtlar,

  • Ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar,
  • Dişlerinizin alçı modellerini elde etmek için alt ve üst çenenizden ölçüler,
  • Yan kafa filmleri (Lateral sefalometrik film),
  • El-bilek filmi,
  • Eğer doktorunuz gerekli görürse ön-arka yön kafa filmi (Postero-anterior filmler)

Bu kayıtların tamamlanmasından sonra, vaka'nın durumuna göre, tedavi planınızı detaylı konuşmak için size ayrı bir randevu verilebilir. Bu randevuda, doktorunuz, yapılacak tedavinin içeriği, tedaviden nasıl bir sonucun beklendiği ve sizin aktif katılımınızla tedavinin nasıl daha başarılı olabileceği konusunda bilgiler verecektir.

Eğer ortodontik tedavi amaçlı diş çekimi gerekli ise hangi dişlerin çektirileceği doktorunuz tarafından yazılıp sizi sürekli diş hekimine bilgi verilecektir.

Eğer bir genişletme apareyi ya da herhangi bir hareketli aparey tedavisi görecekseniz, doktorunuz teknisyene göndermek üzere ikinci bir ölçü alacaktır.

Tedavi

Ortodontistinizin tedavinize başlayabilmesi için

  • Tüm dolgularınızın ve eğer gerekli idiyse diştaşı temizliğinizin yapılmış,
  • Eğer çekimli bir ortodontik tedavi görecekseniz ortodontistinizin planlama aşamasında size belirttiği dişlerin diş hekiminiz tarafından çekilmiş olmalıdır.

Eğer braket yapıştırılarak bir tedavi görüyorsanız, çapraşıklığın durumuna göre doktorunuz genellikle üst çenede uygulama yapar. Alt çeneye duruma göre birkaç seans sonra başlanılabilir. Bu uygulama sayesinde sizin braketlere alışmanızın daha kolay olacak ve daha az çapraşıklık gösteren çenede boşuna braketler beklememiş olacaktır.

Tüp

Azı dişlerinize yapıştırılan tüpler tıpkı braketlerin yapışması gibidir. Bantların takılması esnasında dişler arasına kalın bir kürdan girmiş gibi bir sıkışma olur. Bu sıkışma bir dakika içerisinde geçer.

  • Sırasıyla tüm braketleriniz yapıştırılır. Braket yapıştırma işlemi yapay tırnak takmak gibidir. Canınız yanmaz
  • Daha sonra tüm dişlerinizi birbirine bağlayacak olan braketlerinizin arasından geçen ark teliniz takılır. Telin uzun olan kısımları özel bir pensle kesilir ve ağzınıza göre ayarlanır,
  • Son olarak ark teliniz minik ligatür telleri veya elastik ligatürlerle braketlerinize bağlanır.

Artık tedaviniz başladı. Doktorunuz size dikkat etmeniz gereken kuralları ve tavsiyelerini söyleyecek, tedavinizin sonuna kadar düzenli randevular verilecek, gerekirse tedaviniz esnasında bazı braket pozisyonlarınız değiştirilecek, düzenli olarak ark telleriniz kalınlaştırılıp dişlerinize her yönde kuvvet verecek şekilde ayarlanacaktır.

Pekiştirme

Braketlerinizin çıkartıldığı gün sizi hiçbir ek tedavi uygulamadan evinize gönderirsek çok kısa bir süre sonra dişlerinizde yeniden bozulmalar olur. Ortodontik tedavi süresince dişler hareket ederken dişin etrafındaki komşu yapılarda (kemik, periodontal ligament) bir takım değişiklikler olur. Bu dokuların yeni duruma adapte olması için biraz zamana ihtiyaç vardır. Adaptasyon sürecinde yapılan müdahalelere pekiştirme tedavisi, uygulanan apareylere ise pekiştirme apareyleri denilir.

Pekiştirme tedavisi aktif bir tedavi değildir. Doktorunuz sizin için en uygun pekiştirme apareyini belirleyip, braketlerinizin çıkartıldığı gün ya da en kısa zamanda apareylerinizi takar. Bu apareyler dişlere herhangi bir kuvvet uygulamazlar ve estetik olarak da problem oluşturmazlar. Doktorunuz sizi belki birkaç seans daha görmek isteyebilir.

Pekiştirme Apareyleri:

Pekiştirme apareyleri, ortodontik tedavinin önemli bir parçasıdır ve siz ömür boyu güzelce gülümseyebilesiniz diye dişlerinizin yeni pozisyonlarında kalmalarını sağlamak üzere dizayn edilmiştir. Her vakaya göre değişebilen çeşitli pekiştirme apareyleri mevcuttur. Ancak sık kullanılan 3 apareyi tanımanızda fayda var.

Hawley:

Takılıp çıkarılabilen bir apareydir. Genellikle üst çeneye yapılır. İlk günler konuşmayı bozar, ancak birkaç gün içerisinde konuşmanız da normale döner.

Essix:

Bir lens gibi dişleri çepeçevre saran, damak bölgesine kadar uzanmayan saydam, sert, takılıp çıkartılabilen apareylerdir. Konuşurken ve gülerken belli olmadığı için hastaların bu apareye alışmaları kolaydır.

Sabit pekiştirme apareyi:

Genellikle alt ön bölgedeki dişlerin dile bakan yüzeylerine yapıştırılan bu aparey değişik kalınlıklarda tellerdir. Bazı durumlarda üst dişlere de takılabilir. Dişlere yapıştırıldığı için kaybolma, kırılma veya kullanılmama gibi riskleri olmadığından dolayı özellikle biz ortodontistler tarafından tercih edilir. Alt ön dişler tükrük bezlerine yakın olduğu için ve konuşmada dilin temizleme özelliğinden dolayı bu apareyler çürük riski oluşturmaz ve iç tarafta olduğu için de görünmezler. Bu aparey çok uzun yıllar ağızda kalmalıdırlar. Tedavi görmeyen kişilerde bile özellikle alt ön dişlerde yirmi yaş dişlerinin çıkmasıyla ya da çiğneme kuvvetlerinin etkisiyle çapraşıklıklar gözlenirken, ortodontik tedavi gören bireylerde bu risk daha fazladır. Dişlere yapıştırılan bu apareyler ağızda kaldığı sürece bu risk ortadan kalkmış olacaktır.

Pekiştirme tedavisinin süresi konusunda net bir şey söylemek mümkün değildir. Doktorunuz tedavinizin süresine, yaşınıza, tedavi şekline göre sizin için uygun bir tedavi süresi belirleyecektir. 

Pekiştirme Apareylerinin Temizliği:

Eğer hareketli bir apareyiniz varsa onu ağzınızdan çıkararak temizlemek kolaydır. Hareketli apareyinizi akan su altında fırçanız ile temizleyiniz, diş macunu kullanmayınız. Eğer apareyiniz dişlerinize yapıştırılmışsa her yemekten sonra fırçalamanız gerekir. Eğer yemekten sonra dişlerinizi fırçalayamıyorsanız, ağzınızı su ile çalkalayınız.

Apareyin Saklanması:

Doktorunuz apareyinizi takmadığınız saatlerde korumanız için size bir aparey kutusu verecektir.

Unutmayın; eğer apareyiniz ağzınızda değilse kutusunda güvende olmalıdır.Pekiştirme apareylerini kaybetmek düşündüğünüzden daha kolaydır ve yenisinin yapılması oldukça pahalıdır. Apareyleriniz cebinizden ya da çantanızdan düşebilir. Eğer yemek yemek için çıkarıp bir kâğıt mendile sararsanız apareylerinizi mendille birlikte yanlışlıkla atabilirsiniz. Etrafta unutursanız yere düşebilir ve üzerine basılabilir. Eğer apareylerinizi günün belirli saatlerinde kullanıyorsanız kullanmadığınız zamanlar apareylerinizi kutusunda saklayınız. Böylece zarar görmez ya da kaybolmaz.

Apareylerin Kırılması:

Eğer pekiştirme apareyiniz kırılır ya da kaybolursa yenisinin yapılması için hemen doktorunuzu arayınız. Eğer apareyiniz ağzınıza tam oturmuyorsa ilk yapmanız gereken, yine doktorunuzu aramak olmalıdır.

Pekiştirme tedavisi ortodontik tedavinizin son noktasıdır. Eğer sabır göstererek disiplinli bir şekilde bu aşamaya geldiyseniz ödülünüz bir ömür boyu sağlıklı dişlerinizle gülümsemek olacaktır

Ortodontik tedaviye başlanmak istendiğinde ortodonti uzmanı neler yapar?